A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді, спорту, культури та туризму Агрономічної сільської ради

Андріївські вечорниці в Бохоницькій філії Центру культури та дозвілля Агрономічної сільської ради

Дата: 14.12.2022 11:16
Кількість переглядів: 87

У Бохоницькій філії центру культури та дозвілля  Агрономічної сільської ради 13 грудня відбулося фольклорно-обрядове дійство "Андріївські вечорниці". Молодь відтворила традиції цього зимового свята, дівочі ворожіння, парубочі жарти та "кусання Калити"

Свято Андрія – це одне з тих свят, де переплелися християнство та язичництво, тож друга назва цього свята – Калита. Так само називається обрядовий хліб, який випікається в цей день і має форму кола – символ сонця та нескінченності.

Калита (калата, маламай), яка своїм корінням йде в язичництво, випікалася перед святом зимового сонцестояння, саме тому вона має сонцеподібну форму. Ймовірно, що ще до приходу християнства на ці землі, вона мала зв’язок з давніми дівочо-парубочими гуляннями на честь народження світила.

Традиційно на свято Андрія, яке випадає на 13 грудня, влаштовувалися вечорниці, на які збиралися неодружені хлопці та дівчата з усього села. Були ж бо вечорниці буденні, коли збираючись разом, працювали – ткали, вишивали, а були святкові, то на Андрія вечорниці були неодмінно святкові.

На Андрія, а точніше в ніч з 12-го на 13-те дівчата неодмінно ворожили. Після Хрещення починався сезон зимових весіль, тож, хто пари ще не мав, міг зустріти своє кохання на вечорницях саме на Андрія.

 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень